Hoe begin je eraan?

Eerst komt de planning aan de beurt

HOE en WAAR ga je composteren?

HOE? Daarvoor moet je de keuze maken tussen een wormenbak, een compostvat, een compostbak of een composthoop.

wormenbakcompostvatcompostbakcomposthoop

 

 

 

 

 

 

Om die vraag te beantwoorden, hou je rekening met het volume van het materiaal dat je gaat kunnen composteren.

In het algemeen is het zo:

• De wormenbak is geschikt voor het verwerken van beperkte keukenafval en een weinig plantenafval, meestal geschikt voor een appartement.
• Heb je een kleine tuin (200 tot 400 m2) waar je wel wat plaats ziet vrijkomen voor een compostvat dan is dat de geschikte oplossing.
• Voor een grotere tuin gaan we naar één of liever enkele compostbakken.
• Voor een zeer grote tuin kunnen we werken met composthopen.

Ben je INWONER VAN DE GEMEENTE ZANDHOVEN en kies je voor een compostvat of compostbak. Schaf die dan voordelig aan. Loop eens langs bij MILIEUDIENST VAN ZANDHOVEN. Die bieden je een compostvat of stevige compostbakken aan tegen een voordelige prijs. Voor meer informatie contacteer de Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

WAAR? Daarvoor hou je best rekening met de volgende punten (voor een vat, een bak of hoop):

• kies een plek met losse grond
• kies een plek waar de zon minstens een paar uur schijnt (niet de hele dag en beschut tegen wind)
• kies een plek niet te dicht bij je keukendeur (eventuele geurprobleempjes!) - ook niet te ver van de keukendeur
• kies een plek waar je rond je compost nog wat werkruimte hebt

Dan een goede basis aanleggen

Opstart van het COMPOSTVAT - Hou rekening met volgende punten:

• Plaats de bodemplaat* niet rechtstreeks op de grond, maar op tegels of dals die je enkele centimeters uit elkaar mooi waterpas legt. Houten balkjes gaat ook, maar die rotten weg.
• Zorg ervoor dat het vat correct op de voorziening van de bodemplaat wordt gezet. Dat voorkomt problemen voor later.
• Breng als eerst een laag van 5 tot 10 cm structuurmateriaal aan bruinmateriaal(houtsnippers, kleine takjes, dorre stengels, stro, ...) zodat de beluchting de eerste periode verzekerd wordt.

* Er is een verschil tussen een compostvat en een compostsilo. Bij een compostvat hoort een bodemplaat. Een compostsilo heeft geen bodemplaat, maar extra verluchtingsgaten aan de zijwanden. Om te werken met een compostsilo past men echter dezelfde principes toe als bij het compostvat.

Wat er wel en niet in mag!

Wat er MAG gecomposteerd worden:

  • Fruit en fruitresten (om verwarring te voorkomen: ook citrusvruchten!)
  • Aardappelschillen en andere groenteresten
  • Eierschalen
  • Doppen van noten (kokosnoot verteert langzaam)
  • Keukenrolpapier en met mate papier en karton
  • Etensresten en brood (geen voedsel bereid met zout, geen sauzen en alles met mate)
  • Verwelkte snijbloemen (de stengels snij je best in stukken)
  • Haagscheersel
  • Grasmaaisel (in dunne lagen, kan uitdrogen in de hand werken, voeg dan water toe en belucht)
  • Versnipperd snoeihout
  • Plantenresten uit moes- en siertuin
  • Onkruid (vermijd onkruid dat in zaad staat)
  • Stro en hooi
  • Herfstbladeren en dennennaalden (grotere hoeveelheden hou je separaat voor goede vermenging achteraf)
  • Mest van planteneters
  • Zaagmeel (in kleine hoeveelheden) en houtkrullen (niet van behandeld hout, vermijd tropisch hout)
  • Theebladeren en papieren theezakje
  • Koffiedik met papierfilter

Wat NIET MAG gecomposteerd worden:

  • Timmerhout en grof ongesnipperd snoeihout
  • Beenderen en dierlijk afval
  • Aarde en zand (Deze bestaan uit inert materiaal en verteren niet. Schud alle grond zorgvuldig van de wortels van onkruid en andere planten voor je ze bij de compost gooit)
  • Saus, vet en olie
  • Uitwerpselen van honden en katten (Deze uitwerpselen hebben heel andere kenmerken dan die van planteneters. Ze laten zich minder goed mengen met het ander afval en ze veroorzaken geurhinder. Ze trekken ongedierte aan en leveren een gevaar op voor ziektes, bijvoorbeeld toxoplasmose)
  • Kattenbakvulling
  • Wegwerpluiers
  • Stof uit de stofzuiger
  • As van de open haard
  • Houtskool
  • Kunststof
  • Metaal en blik

Composteren is een natuurlijk proces

Composteren is een natuurlijk proces. De micro-organismen zitten zowat overal te wachten om aan hun taak – vertering van organisch materiaal - te beginnen. Een voedingsbodem, vochtigheid en voldoende zuurstof zijn al genoeg om ze van start te laten gaan. Wil je een snelle start dan kan je van een gebuur succesvol in het composteren of bij de compostmeester in je gemeente een emmertje halfverteerde compost vragen en daarmee jouw proces opstarten. Daar zit gegarandeerd alles in wat je nodig hebt: micro-organismen, wormen, springstaarten enz. Meng het bij je eigen halfverteerde compost nadat de temperatuur gezakt is. Anders bestaat het gevaar dat de wormen meteen sterven.

Het toevoegen van kalk of compostversnellers is zinloos.

Zie rubriek "Hoe doe je verder?"