Er is nog meer dan composteren

kringlooptuinierenComposteren is één van de activiteiten van kringlooptuinieren. Met composteren kan je wellicht het éénvoudigst aantonen dat het je helpt om afval te reduceren. Maar in een kringlooptuin zijn er verschillende activiteiten en manieren van werken waarmee je, gebruikmakend van de natuurlijke processen en/of materialen volgende voordelen nastreeft:

- je voorkomt afval
- je bespaart geld
- je behaalt betere en mooiere resultaten

Volgende kringlooptuinprincipes komen hier verder kort aan bod. Voor vollediger informatie verwijzen we naar vlaco:

- grasbeheer en mulchmaaien
- vaste planten
- mulchen en hakselen
- kippen
- hergebruik van materiaal

Grasbeheer en mulchmaaien

Gras is voor vele mensen belangrijk en soms betekent dat het gras het grootste gedeelte van de tuin inpalmd. Het gras is een speelveld, de uitgelezen plaats om een feestje te organiseren of om te verpozen. Een grasveld brengt echter relatief veel werk en veel afval  met zich mee.  Wekelijks maaien gedurende vele maanden. Wekelijks gras afvoeren gedurende vele maanden. Advies is dus niet meer gras te hebben dan nodig. Maar er zijn nog tips.gras

Aanleg: Zorg er dan voor dat je gras het goed doet vanaf het begin. Kies voor traaggroeiend gras. Zorg voor een luchtige bodem waar je een 35l compost per vierkante meter hebt verwerkt en dit zo'n 20 cm diep.
Onderhoud: Strooi jaarlijks in het najaar ongeveer 3,5 liter compost per vierkante meter over je gras en gebruik enkel traagwerken organische meststoffen met een laag stikstofgehalte.
Maaien: Maai niet korter dan 4 cm. Het groeipunt van het gras (waar de splitsing si) moet blijven, zoniet moeten de plantjes teveel inspanningen doen op dat te herstellen. Beter kunnen ze werken aan een stevig wortelstel.
Water: Giet of sproei enkel bij een langdurige droogteperiode. Dit komt het wortelstel ook ten goede.
Maaier: Als je er nog geen hebt, koop de volgende keer dan een mulchmaaier. Die vangt het gras niet op, maar versnippert het zo fijn en blaast ze tussen de grassprieten. Zo wordt dat weer voeding die aan de bodem wordt teruggegeven.

Vaste planten

Kies voor vaste planten in plaats van éénjarigen. Het bespaart je op termijn veel geld, werk en afval. Denk aan volgende aspecten:vasteplanten

Hou rekening met het grondtype, het klimaat, de vochtigheid, de groeikracht van de plant.

Mulchen en hakselen

hakselaarMet mulchen boots je de natuur na. Kijk wat er in een natuurlijk bos gebeurt. De bodem wordt bedekt met bladeren en plantenresten. Door te mulchen stellen de tuinresten hun waardevolle voedingsstoffen terug ter beschikking van de bodem en de bodemorganismen. Vlaco heeft  een voortreffelijke folder over mulchen.

Aan het snoeien geweest en je weet geen weg met de takjes? Je kan er verschillende goede richtingen mee uit! Je kan het materiaal wellicht hergebruiken (zie verder hieronder). Zoniet leg je er een takkenwal mee aan! Zijn de takken niet te dik, haksel ze dan. Verhakselen!  Verhakselde takken zijn prima materiaal voor je compostvat of bak. Je kan er ook mee mulchen!

Kippen

kipKippen zijn echte tuinhulpjes. Ze helpen je slakken te bestruiden, een braakliggend stuk grond onkruid vrij te houden, leveren goede mest en compostmateriaal. Verzorg ze goed!

Hergebruik van materiaal

Wees creatief en doe die stenen niet naar het containerpark. Maak van die takken iets! Ideeën: een takkenwal, een insektentoren, een muurtje, een afscheiding, een sierstuk, een tuinstoel, ...hergebruik