Waarom composteren?

Composteer overal

Composteer thuis, maar indien mogelijk ook op je werk!  Zet je werkgever er misschien toe aan tot het sorteren van afval en tot composteren. Twee voorbeelden:
1. Starbuck's Coffee in de Verenigde Staten is daarvan een goed voorbeeld. Starbuck's geeft korting aan mensen die hun eigen mok gebruiken. Ze zetten de klanten er toe aan afval te scheiden. Ze bieden er in hun zaak gescheiden afvalcontainers aan - "recycle, compost, landfill". Kartonnen borden, melkbricks en dergelijke horen daar in de te recycleren container. Hun enorme hoeveelheid koffiedras komt bij het te composteren materiaal terecht.
2. Dell gebruikt composteerbare verpakking op basis van bamboe.

Dat Amerikaanse woord "Landfill" is toch wel wat eng. Vind je niet?  Het maakt ons duidelijk dat alles wat niet recycleerbaar of composteerbaar is uiteindelijk dient om het land op te vullen.

landfill

Dat beeld maakt het wel duidelijk ... beter voorkomen dan genezen, dus werk ook mee aan het verkleinen van de afvalberg door ernaar te streven minder afval te genereren; weiger een plastic zakje, gebruik je eigen herbruikbare zak of krat, etc. En kies voor recycleren of voor composteren. Reduceer het volume restafval!

De industrie gaat momenteel ook door een ommekeer en voor vele producten die momenteel op de markt komen wordt er gezocht naar recycleerbare en composteerbare alternatieven of zijn die er al. Suikerriet, bamboe en andere grondstoffen van plantaardige oorsprong worden in voor composteerbare alternatieven aangewend in plaats van grondstoffen van fossiele oorsprong (uit aardolie bijvoorbeeld). Bij vele van die nieuwe composteerbare producten wordt het er duidelijk op vermeld. Je kan echter moeilijk uitgaan van het uitzicht indien die vermelding ontbreekt. Voor meer informatie hierover verwijzen we naar het internet in het algemeen. Eén van de websites die hierover informatie verstrekt, is   http://www.duurzameverpakkingen.info

In je tuin

Composteren doe je in de mate van het mogelijke zo veel mogelijk zelf. Hoe meer je zelf kan composteren in je eigen tuin, hoe meer er bespaard wordt. Soms, bijvoorbeeld tijdens de snoeiperiode, wordt er echter zoveel plantaardige overschotten gegenereerd dat het haast niet doenbaar is die thuis te verwerken. Die afval belandt dan bij het GFT (Groenten-, Fruit- en Tuinafval). Dit afval wordt ook gecomposteerd in professionele installaties. Dit is een goede oplossing, maar geen goedkope. Dus ... zoveel mogelijk thuis composteren!

Afval verwerken

We composteren omdat we zo een deel van de afval doordacht kunnen verwerken en omzetten tot iets zeer nuttig. Het scheiden van het afval ligt aan de basis. Door het afval te scheiden bewijzen we een goede dienst voor onszelf, onze medemens, de natuur en de gemeente.  We kunnen het scheiden van afval in 3 categorieën verdelen; het afval dat we kunnen recycleren (bepaalde plastics, hout, papier, blik), het restafval (afval dat niet te recycleren is/niet te composteren valt) en de plantaardige resten die we kunnen omzetten tot humus of compost.