Wat is composteren?

compost_ongezeefdComposteren is een natuurlijk proces dat je kan optimaliseren. De micro-organismen, wormen en schimmels doen het grote werk.  Door die diertjes onder goede omstandigheden (lucht, water en geschikte voedingsstoffen) hun werk te laten doen gaan die voor de afbraak zorgen en de hoofdzakelijk plantaardige organische resten vrij vlug verwerken tot compost. Compost is in de eerste plaats een grondverbeteringsmiddel! Vooral de zanderige bodem die we in de voorkempen kennen, kunnen we hiermee grondig gaan verbeteren. Compost is kruimelige, voedzame, vochthoudende humus.

Composteren is een wonderlijk en leerrijk tuingebeuren waarbij afgestorven leven een voedingsbodem wordt voor nieuw leven.

Compostering is een efficiënte recyclagemethode, die probleemloos thuis kan worden toegepast om het huishoudelijk afval en de tuinafval te verminderen. Het composteringsproces levert bovendien een uitstekende bodemverbeteraar voor moes- en siertuin op.

Composteren kan een leuke hobby worden. Je zal ervan genieten hoe je met relatief weinig inspanning en kosten mooie resultaten verwezenlijkt.

Het composterf is een trefplaats waar compostmeesters elkaar vinden en praktische ervaring opdoen. De demo-plaats is ook een uithangbord van het gemeentelijke preventiebeleid en de mogelijkheden van thuiscomposteren en afvalarm tuinieren. De compostmeesters zijn er fier op, het is hùn plek. De demo-plaats is een plaats waar mensen zich komen informeren. De bezoekers zien hier de praktijk, voelen, luisteren en overtuigen uiteindelijk zichzelf. Nieuwe composteerders worden gewonnen, composteerders met problemen worden er teruggewonnen en ook in verband met afvalarm tuinieren kunnen de burgers er ideeën opdoen. In Zandhoven is er gekozen voor een ligging nabij het gemeentelijk containerpark. Twee belangrijke redenen hiervoor zijn dat het containerpark een trefpunt is met mensen die hun tuinafval - nog niet of niet helemaal - zelf composteren, de tweede reden is het containerpark als verlenging van de composteringsdemoplaats waar de burger kan zien en/of te weten komen wat er met zijn groenafval gebeurt.

En wat is nu een compostmeester?  De compostmeester (m/v) in Zandhoven staat de gemeente bij met de promotie van het thuiscomposteren en het afvalarm tuinieren. Omdat de compostmeester een gewone burger is, heeft hij een grote geloofwaardigheid bij zijn medeburgers. Hij/zij krijgt een opleiding en bijscholing van IGEAN in samenwerking met VLACO vzw. Binnen de gemeente maakt hij/zij deel uit van een team dat begeleid wordt door de milieuambtenaar.  Driemaandelijks ontvangt hij/zij het tijdschrift De Compostmeester en om de twee jaar kan hij/zij deelnemen aan het Compostmeesterscongres. De compostmeester is een vrijwilliger. Hij/zij voert volgende taken uit:
• Onderhoud van de demonstratieplaats
• Inbreng bij de planning en aanleg van de demonstratieplaats
• Bemannen van de demonstratieplaats
• Inrichten en bemannen van stands
• Huisbezoeken
• Ideeën en activiteiten aanbrengen
• Schrijven van artikels
• Artistieke taken
• Openstellen van de eigen tuin tijdens de compostmaand
• Scholen begeleiden
• Bijscholing volgen
• Via De Compostmeesterwerking op de hoogte blijven van de nieuwste ontwikkelingen
• Organiseren van info-evenementen
• Telefonisch advies geven

Interesse om compostmeester te worden? Contacteer dan de Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of de Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..